Broj lizing ugovora smanjen za 17 odsto

Bez autora
Jun 26 2012

Da se stanovnici BiH sve manje odlučuju za sklapanje lizing ugovora govore podaci Udruženja za lizing, prema kojima je broj potpisanih ugovora u BiH za prvih pet mjeseci ove godine manji za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Ukupan broj realizovanih lizing ugovora u BiH tokom prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 2.263, što je za oko 500 manje u odnosu na 2011. godinu. Broj zaključenih lizinga za motorna vozila, za prvih pet mjeseci, sa prošlogodišnjih 2.440 pao je na 1.888, što ukazuje na pad od 22 odsto. Slabije interesovanje je i za lizing ugovore za nekretnine, te su tako prošle godine za pet mjeseci potpisana 52 takva ugovora, što je za 18 više u odnosu na ovu godinu. Kada je riječ o lizingu na opremu, zabilježen je rast od 31 odsto, te je tako za prvih pet mjeseci prošle godine sklopljeno 259 ovakvih ugovora, dok je ta cifra u 2012. godini "skočila" na 341.

Broj lizing ugovora smanjen za 17 odstoDa se stanovnici BiH sve manje odlučuju za sklapanje lizing ugovora govore podaci Udruženja za lizing, prema kojima je broj potpisanih ugovora u BiH za prvih pet mjeseci ove godine manji za 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupan broj realizovanih lizing ugovora u BiH tokom prvih pet mjeseci ove godine iznosio je 2.263, što je za oko 500 manje u odnosu na 2011. godinu.

Broj zaključenih lizinga za motorna vozila, za prvih pet mjeseci, sa prošlogodišnjih 2.440 pao je na 1.888, što ukazuje na pad od 22 odsto.

- Slabije interesovanje je i za lizing ugovore za nekretnine, te su tako prošle godine za pet mjeseci potpisana 52 takva ugovora, što je za 18 više u odnosu na ovu godinu. Kada je riječ o lizingu na opremu, zabilježen je rast od 31 odsto, te je tako za prvih pet mjeseci prošle godine sklopljeno 259 ovakvih ugovora, dok je ta cifra u 2012. godini "skočila" na 341 - istakli su u ovom udruženju.

Član Udruženja ekonomista RS SWOT Miloš Todorović je rekao da je smanjeno interesovanje za lizing posljedica teške ekonomske situacije i smanjenih finansijskih mogućnosti stanovništva i privrednih subjekata.

- Procedura oko lizing ugovora je dosta komplikovana i traži više vremena u praksi nego što je predstavljeno. Dodatna otežavajuća okolnost je i činjenica da je kamatna stopa kod lizinga nešto viša nego kada se uzima kredit - dodao je Todorović.

U Agenciji za bankarstvo RS kazali su da su do kraja marta ove godine ukupna potraživanja davalaca lizinga u RS iznosila 77,1 milion KM sa stopom rasta od jedan odsto u odnosu na kraj 2011. godine.

- Potraživanja od pravnih lica iznosila su 65,9 miliona KM ili 85 odsto od ukupnih potraživanja sa stopom rasta od jedan odsto. Potraživanja od fizičkih lica iznosila su 9,8 miliona KM ili 13 odsto od ukupnih potraživanja sa stopom rasta od dva odsto, dok su potraživanja od preduzetnika i ostalih 1,4 miliona KM ili dva odsto sa stopom rasta od osam odsto u odnosu na kraj 2011 - istakli su u Agenciji.

Dodali su da su potraživanja za putnička vozila iznosila 20,4 miliona KM, za vozila za obavljanje djelatnosti 34,5 miliona KM, za mašine i opremu 21,3 miliona, za nekretnine 0,4 miliona KM, a za ostalo 0,4 miliona KM.

Da ni u susjednoj Srbiji u oblasti lizinga "ne cvjetaju ruže" govore podaci Udruženja banaka Srbije, po kojima je tokom pet mjeseci ove godine broj zaključenih lizing ugovora pao za 11,9 odsto, odnosno sa 9.182 na 8.089. I lizing tržište u Hrvatskoj znatno je palo.

Lizing i kredit

- Osnovna razlika između kredita i lizinga je to što ako, na primjer, uzmete automobil na lizing, on će biti vaš tek kada ga u potpunosti isplatite, dok kada vozilo dignete na kredit, ono je automatski u vašem vlasništvu. Osim toga, kada je automobil pod lizingom, lizing društva ga obično stavljaju pod kasko osiguranje, da bi se osigurali na vrijeme, što je dodatni trošak, dok ovu obavezu nemate u slučaju kredita - pojasnio je Todorović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik